Dzirkstošā piedzīvojuma esence

Reiz ar draugiem restorānā baudījām dievīgas austeres kopā ar glāzi šampanieša. Sen zināma ēdiena un dzēriena perfekta saderība, vai ne? Taču tad mums radās ideja, kas notiktu, ja šampanieti ielietu tukšajā austeres čaulā, kur vēl palikusi pilīte tās dabīgās sulas un baudītu no tās? Satriecoši! Austeres čaulas skaistā estētika jau vien ir bauda acīm un taustei, un kaut kas šajā šampanieša malkošanas procesā pavēra pilnīgi jaunas garšas nianses.

Es gribu mudināt – uzdrošinieties eksperimentēt. Tradicionālās flute glāzes vietā, šampanieša baudīšanai izvēlēties universālo baltvīna vai Burgundijas stila glāzi un jūs atkal baudīsiet pilnīgi jaunas dzēriena garšas nianses. Jā, būs mazāk burbuļu, taču aromāts atvērsies visā pilnībā, gluži kā grāmata ļaujot nolasīt savas izcilākās īpašības.

Un nebaidieties iepazīt šampanieti brīvdienu rītā. Kā dzirkstošu uzmundrinājumu vai ilgo brokastu partneri, jo burbulīši rada laimes un mazliet aristokrātiskas nesteidzības sajūtu, liekot laikam ritēt bezrūpīgi. Tikai jāņem vērā, ka šampanietis ir kaprīzs un nevēlas tikt pārmākts ar gastronomijas niansēm – vislabāk to baudīt kā aperatīvu ar vieglām uzkodām. Taču atkal – kurš teica, ka nedrīkst ekperimentēt. Spilgti atceros ar draugiem sarīkotu spontānu pelmeņu ēšanu tirgū, autentiskā ēstuvē. Nekas ar ēdienu negaršoja tik labi, kā slepeni līdz atnests labi atdzesēts rosé vintage šampanietis. Varbūt tas bija piedzīvojuma gars vai izkāpšana no ierastajiem rāmjiem, bet vīna un ēdiena precības bija izcilas.

Meklēt ir vārds ko gribu uzsvērt šampanieša sakarā. Cik gan daudz jaunas teju pirmatnēja atklājēja sajūtas var nest dzēriens no neliela Šampaņas nama, kur vīndarim pieder relatīvi neliels vīnoglāju apjoms un dzēriens tiek gatavots no paša dārzos audzētām ogām! Grower champagnes aizvien pieaugošā popularitāte ļauj baudīt unikālus un neparastus, ilgi uz nogulsnēm izturētus, mazā pudeļu apjomā pieejamus šampaniešus par relatīvi daudz pieejamāku cenu kā to piedāvā lielie nami. Vieta jauniem atklājumiem un iespaidiem.

Raksts publicēts žurnāla Baltic Outlook aprīļa numurā

Bubbly life

Once I was in a restaurant with some friends, enjoying delicious oysters together with a glass of champagne. A well-known combination of food and drink, right? Then we decided to pour some champagne into a near-empty shell, in which only a few drops of the oyster’s natural juices had remained. Superb! The aesthetics of an oyster shell bring on pleasant sensations of sight and touch in and of themselves, and the use of such a shell in the place of a champagne glass opened up completely new nuances in the taste of this bubbly drink.

I encourage you to be bold and to experiment. For example, instead of drinking champagne out of a traditional flute glass, try drinking it out of a white wine or Burgundy style glass. Yes, there will be less bubbles in the glass, but the champagne’s aroma will come forth in all of its fullness, permitting you to really appreciate its avour.

And don’t shy from having a glass of champagne on a weekend morning. The godly drink’s sparkling bubbles will immediately generate a laid-back feeling of aristocratic happiness. Just remember that champagne is a capricious beverage and that it doesn’t like being overwhelmed by gastronomic wonders, which is why it is best enjoyed as an aperitif with light hors d’oeuvres.

True, this rule also has some exceptions. I vividly remember a spontaneous decision to eat some dumplings on an outing with friends to the Riga Central market. Nothing could possibly have been a better accompaniment than the cool bottle of rosé vintage champagne that we had taken along with us. Admittedly, our feelings may have been in uenced by a spirit of adventure and the desire to try new things, but in any case, the champagne at that moment tasted just as good as it would have in a high-class restaurant, if not even better.

This story about champagne and dumplings has reminded me to remain open to new discoveries and to keep trying new things. Along these same lines, champagne connoisseurs have taken to a new trend: visiting small Champagne producers and imbibing on samples that have been made in relatively small amounts from the growers’ own vineyards. Grower champagnes are artisanal and made in house styles. In addition, they are often quite a affordable, especially in comparison to the products offered by more established producers. A truly great way to gain new impressions and tastes!