Garšu mežs Vecrīgā

Citējot manu vīru: “Kad Mārtiņš Sirmais atver jaunu vietu, man rodas gastronomiska interese. Kad šajā restorānā vīna karti veido viens no Rīgas elegantākajiem vīnziņiem Jānis Gailis, sāk izdalīties siekalas!”

Jauns restorāns – tas vienmēr ir interesanti, īpaši tādā salīdzinoši nelielā gastronomijas dīķī, kāda ir Rīga. Mārtiņš Sirmais un Jānis Gailis –  šie divi vārdi tiešām liek saausīties pavisam nopietni un ar nepacietību gaidīt pārsteigumu. Tāpēc jau otrajā restorāna 3 prir darbības dienā vērām tā durvis. Pirmais iespaids – neuzkrītošs, atturīgs, bet pārsteidzošā veidā mājīgs interjers, kurā dominē koka elementi, no mēbelēm līdz pat apjomīgajai bāra letei. Sajūta kā ciemojoties pie itāļa, kurš apmeties uz dzīvi kādā Skandināvijas meža nomalē. Un tiklīdz apsēžamies pie galdiņa (īpaši iekārojamas vietas pie plašajiem logiem, kas sniedzas no grīdas līdz griestiem), tā gribas pasūtīt vīna pudeli. Kāpēc lai tas nebūtu kāds no lieliskā vīnzīņa Jāņa Gaiļa ieteiktajiem toskāniešiem vai Sardīnijas vīniem? 3 prir citu restorānu vidū izceļas ar lielisku piedāvājumu –  iespēju malkot labas kvalitātes vīnu, maksājot par pudeli  20 – 25 eur robežās! Turklāt Jānis precīzi rekomendēs labāko ēdiena un vīna saderību, tā pusdienas vai vakariņas padarot par īpašu garšu notikumu.

Ciemos pie 3 prir

Mārtiņa Sirmā filozofija neko neuztvert pārāk nopietni un pārspīlēti izpaužas ne tikai restorāna relaksētajā atmosfērā, bet arī apkalpojošā personāla uniformā – džinsi un balti krekli. Tā teikt, jūs drīzāk sagaida ciemos pie labiem draugiem, ne balto galdautu restorānā. Uz galda tulīt arī uzrodas tikko ceptas maizes prāvās šķēles, kas tiek pasniegtas kopā ar sviestu un kaņepju aizdari. Gaļēdāji savukārt uz maizes var ziest cūku taukus. Viss tiek pasniegts it kā vienkārši, bet patiesībā kvalitātes latiņa visaugstākajā līmenī – mēli var norīt, cik gardi.

Sparģeļi ar pīles olu

Pētot ēdienkarti, siekalas, protams, saskrien mutē visai ātri. Šefpavārs Juris Dukaļskis uzkodās piedāvā tādus gardumus kā sparģeļi kopā ar pīles olu, cepts asaris, biešu zupa un citi sezonāli labumi. Šķiet, galvenais virtuves stūrmanis tiešām grib radīt to sajūtu, ka ieturi maltīti nevis restorānā pilsētas centrā, bet mežā pie ugunskura, kur ēdiens ir pamatīgs, tikko nozvejots/nomedīts un atmodina pirmatnējo savvaļas instinktu. Es apstājos pie vēja zivs kopā ar sakņaugiem, bet vīrs izvēlas karija jēru kopā ar ceptiem jaunajiem kartupelīšiem. Klāt augļains baltvīns no Sardīnijas, kura smarža aukstā dienā pamodina ātrak par stipru kafiju.

Vējazivs

Ēdiens tiek servēts tieši tādos intervālos, kas lieliski sader ar nesteidzīgām sestdienas vēlajām pusdienām. Aizmirstiet par steigu, izcils ēdiens ir kā opera, kurā viss notiek cēlienos un katrai garšai (orķestra dalībniekam) ir sava loma. Garša ir izcila, viss svaigs un mazliet savvaļīgs. Turklāt tiek servēts dziļos māla šķīvjos, tā paspilgtinot arī vizuālo baudu. Un, protams, noslēgumā deserts nav tikai vienkārši deserts. Siera kūka ir iznāciens uz bis! (aizmirstiet, kā izskatās un garšo tradicionāla siera kūka, šis ir kas fantastisks!).

Siera kūka

3 prir paši kautrīgi saka, ka vēl tikai ieskrienas. Plānā ir atvērt telpas otrajā stāvā, kur atmosfēra būs mazliet ieturētāka, taču nezaudējot savu īpašo auru. 3 prir restorāns ir vieta, kur jāiet pamatīgi izsalkušam. Un ar labu garastāvokli – tāpat kā mežā. Šī vieta uzlādē gan vēderu, gan garu.

3 prir
Kalēju iela 3
Tālr. 26 660 060
www.restaurant3.lv