1

Jaunie restorānu likumi

Tvert visu vieglāk! Lai šis kļūst par jūsu moto dodoties ieturēt maltīti. Jo sīkumiem piemīt tāda nepatīkama īpašība – no mušas uzpūsties zilonim un galu galā, sabojāt garstāvokli. Kā gūt vairāk prieka ēdot ārpus majās? Pavisam vienkārši:

Neapvainoties uz viesmīli, ja viņš izsaka kādu piezīmi. Jā, iespējams, viņš ir pilnīgs nūģis, taču tikpat labi, staigājoša enciklopēdija, kam virtuve ir visa pasaule, nevis “tikai pagaidām” pozīcija. Ak, es arī reiz sākumā uzmetu lūpu uz kādu viesu apkalpotāju Venēcijā, klusajā un piemīlīgajā Dorsoduro rajona restorānā. “Maizi? Nē, nenesīšu, šodien ir piektdiena. Vīns? Nē, viss izdzerts”, apmēram tādā stilā skanēja viņa atbildes. Kad es biju jau tuvu tam, lai pār vaigu sāktu ritēt asara, viņš laida vaļā skaļu smējienu… un metās apskāvienā. Un tikai tad es ieraudzīju izrādi, ko viņš izspēlē ne tikai ar restorāna apmeklētājiem, bet arī ar garāmgājējiem – sākot no sastingušas skulptūras tēlošanas līdz pat serenēžu dziedāšanai garāmejošām meitenēm. Lieki teikt, ka šis izvērtās par vienu no jautrākajiem un atmiņā paliekošākajiem restorānu apmeklējumiem.

Ēst picu ar rokām, kā tas arī paredzēts un ļaut dakšinai ar nazi baudīt atvaļinājumu. Pica tāpēc jau pēc izņemšanas no krāsns ir sadalīta, lai šķēli ērti varētu paņem uzreiz no trauka rokās. Un vēl izstiept mīksto sieru starp zobiem un gabaliņu, ticiet man, metiet kautrību pie malas!

Izmēģināt degustāciju ēdienkarti, jo tieši šī izlase vislabāk raksturo šefpavāra spējas un idejas. Ēdieni būs servēti nelielās porcijās, uzsverot un izceļot katra garšas īpašības –  tas var iedvesmot ne tikai jauniem kulināriem atklājumiem, bet arī galu galā saprast, vai ar šo restorānu turpmāk ir pa ceļam, izvairoties no liekiem eksperimentiem.

Pajautāt spilvenu vai palikni. Nē, ne jau tāpēc, lai ietu gulēt. Cik gan daudz nepatīkamu brīžu tas man aiztaupījis! Sākot no notirpušas knosīšanos superneērtos dizaineru krēslos līdz sajūtai, ka es esmu troļļa augumā, iegrimstot pārāk dziļa dīvāna pēļos un nespējot aizsniegties līdz galda piederumiem. Pavisam vienkāršs spilvens visu atrisina!

Tā kā Rīgas parku zālājos pavisam oficiāli ir atļauts sēdēt, gulšņāt un labi pavadīt laiku, tad pikniks uz pleda ir tieši laikā, lai uz ierasto ēdienu paskatītos ar jaunām emocijām.

Materiāls publicēts žurnāla Baltic Outlook septembra numurā

Comments 1

  1. Fantastiski uzrakstīts! Mums Parīzē bija divi gadījumi, vienā restorānā mūs apkalpoja slikti, līdz izdzirdēja, ka mēs runājam krieviski. Un tad gan bija burvīga apkalpošana, līdz pat puteklīšu notraukšanai. 🙂 Otrā restorānā pret mūs slikti izturējās jau no pirmās minūtes, kad angliski pasūtījām ēdienu, apkalpošana pārgāja klajā nepieklājībā brīdī, kad viesmīlis saprata, ka bez ienīstās angļu valodas mēs vēl atļaujamies runāt krieviski! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *