Labu jauno apetīti!

Ģimenes drauga Ingomara gatavotās brīnišķīgās garneles sviestā – vienkārši, bet vienlaicīgi gastronomijas meistardarbs! Klāt servēju svaigus dārzeņus, kurus var pamērcēt olīveļļā.

Varbūt esat pamanījuši, ka aizvien biežāk gadās tā, ka līdzko saņemat restorānā ēdienu uz kuru liekat pamatotas cerības,  rezultātā jūsu garšas kārpiņas nevis sajūsmā gavilē, bet noskumušas klusē. Kas ir mainījies? Vai gluži kā modes pasaulē, intuīcija čukst, ka noteiktas lietas ir palikušas pagātnē un līdz ar sezonām mainījusies garšas izpratne? Nejauciet to ar lepnību, bet gan godīgi atzīstaties sev, ka patiesībā tagad meklējat nevis sarežģītus meistardarbus, bet gan vienkāršu lietu, ko sauc par Īstu garšu.

Screen Shot 2016-03-21 at 18.24.16

Es daudz ceļoju un ar patiesu baudu nogaršoju dažādāko valstu virtuves. Joprojām uz mēles jūtu krēmīgi aso taizemiešu kokosriekstu zupas garšu, kuru nesenajā ceļojumā Taizemē baudīju ik dienas. Atgriežoties mājās, skaudri saprotu, cik ļoti atkal gribas sajust TO garšu. Ne jau smalki gatavotu, bet autentisku, no svaigām sastāvdaļām un savā būtībā, ļoti vienkāršu ēdienu, kurā galveno lomu spēlē pats ēdiens, nevis noformējums. Tāpēc, meklējot, Īsto garšu, pārdomāju, ko gribētos redzēt pašmāju restorānu piedāvājumā un ko mēs galu galā varam darīt paši savā virtuvē?

Mīļie šefpavāri, atļaujiet mums atvilkt elpu no biezeņiem un līdzīgām piedevām. Palutiniet mūs ar olīveļļas apslacītiem dārzeņiem ceptiem cepeškrāsnī. Burkāni, ķirbis, bietes, kartupeļi – šie brīnišķīgie dārzeņi, kas ir tik gardi savā dabiskajā struktūrā. Neblenderējiet, nemīciet tos, bet pasniedziet gabalos un mēs būsim laimīgi. Tas pats attiecas uz solistiem – gaļu, zivīm. Augstvērtīgas izejvielas, kurām nav nepieciešami eksperimenti ar miltainas mērces/biezeņa piedevām. Ļaujiet izbaudīt tāda ēdiena garšu, kas runā pats par sevi, nevis nomācoši klusē pārmākts ar neatbilstošām piedevām.

Atpūtisimies no brančiem. Ēdiena pārpildītajai bufetes tipa maltītei, pēc kuras nepamet smaguma sajūta un mieles par pārēšanos. Baudīsim brokastis šī vārda īstajā nozīmē. Nekad neaizmirsīšu rītus Melburnā, Austrālijā kur kafejnīcās no rīta var baudīt avokado grauzdiņu un plaucētas olas, ar izcilu kafiju piedevās, ko tikko pagatavojis barista. Spēcinoša, svaiga maltīte, kas sniedz enerģiju un skaists rituāls – lūk, kas šodien definē brokastis.

Pārdomāti pirkumi ir tendence, kuru vērts iekļaut savu darāmo darbu sarakstā. Nevis ieskriešana lielveikalā, bet gan došanās pie sava tirgotāja. Domājiet par Franciju – tur nesaka: “Es došos uz maiznīcu”, ta vietā: “Es došos pie maiznieka”. Atrodiet tirdziņos, nelielajos augstvērtīgas produkcijas veikalos cilvēkus, kuram uzticaties. Ja apmeklējat Kalnciema tirdziņu, tad noteikti esat ievērojuši Jāni, veikala iDille (Kr.Barona ielā 46) atraktīvo pārdevēju. Cilvēku, kura sirdsadarbs jau daudzu garumā ir komunikācija ar pircējiem, uzmundrināša un vienkārši laba garastāvokļa nodrošināšana. Līdzko jūs atrodat savu cilvēku – beķerejā, dārzeņu bodē, tirgū, pirkumi kļūst pārdomātāki un mājās gatavotās ēdienreizes pilnvērtīgākas. Protams, ir dienas, kad liekas, pulksteņrādītāji kustas ātrāk nekā parasti un nav laika doties ne uz tirgu, ne bioloģisko bodi. Te ir laba alternatīva –  apmeklējiet augstvērtīgas pārtikas virtuālo veikaliņu pārtikasgrozs.lv, kur var iegādāties vietējo zemnieku labumus un veselīga pārtikas groza piegāde tiks veikta līdz pat jūsu namdurvīm. Jūs zināt, no kuras saimniecības nāk tas, kas nokļūst uz jūsu šķīvja, un tas ir ieguldījums gan veselībā, gan labsajūtā.

Gatavošana mājās nu jau kļuvusi par savdabīgu atgriešanās pie saknēm. Mēs atkal aizvien vairāk novērtējam visas ģimenes vai draugu satikšanos pie galda un kopīgas maltītes baudīšanu, kas sarunās un smieklos var ievilkties vairākās stundās. Un ko liekam galdā? Svaigus, sagrieztus dārzeņus, kurus var pamērcēt olīveļļā un sāli, cepeškrāsnī vienkārši gatavotu pamatēdienu un pēc vecmāmiņas receptes ceptu kūku (jo tās ir un paliek gardākās)!

FullSizeRender
Kas var būt labāk par mājās gatavotu gardu maltīti? Krāsnī cepti dārzeņi (kartupeļi, bietes, burkāni no Ilzes Bērtiņas saimniecības) apslacīti ar eļļu un garšaugiem, papildināti ar siera bumbām Austrumu gaumē  no zemnieku saimniecības Ieviņas, ķiploku ziedkātu pesto no zemnieku saimniecības Arāji un zaļajiem dīgstiem no Jura Lipskas saimniecības. Viss pasūtīts no pārtikasgrozs.lv

Īstā garša tepat vien ar mums visu laiku ir. Tā ceļo līdz ar mums un tikpat priecīgi atgriežas mājās. Tikai to vajag kopt un nepamest novārtā. Labu jauno apetīti!

Raksts angļu valodā lasāms žurnāla Baltic Outlook marta numurā