Laimes burbuļi

“Champagne makes you feel like it’s Sunday and better days are just around the corner.” Marlene Dietrich

Tā bija karsta diena nedēļas vidū, kad saule beidzot atgādināja, kas ir vasara. Šķita, ka kurpju smailie papēži atstās nospiedumus sakarsušajā ietvē un vienīgo veldzi varētu sniegt aizbēgšana uz jūru. Bet ziņkārība ņem virsroku un jau pēc mirkļa manu sakarsušo galvu un garu veldzē gaisa kondicioniera vēsā gaisa plūsma restoranā “Vincents”. Ziniet, kas šajā brīdī būtu tieši laikā? Glāze labi atdzesēta šampanieša! Bingo.

Ielūgums uz “Taittinger” šampanieša degustāciju made my day. Jau pēc brīža ar lielu interesi klausījos “Taittinger” nama pārstāvja Mikaēla Falkmana stāstījumu par šī šampanieša ražotāja vēsturi. Tas ir kā aizraujošs ceļojums uz šampanieša dzimteni Šampaņu – ar sulīgu vīnoglāju attēliem, stāstiem par trīs gadsimtus seniem vīna pagrabiem un ģimeni, kuras dzimtas uzvārds rotā “Taittinger” šampanieša etiķeti.

Mikaēls piemin galvenās “Taittinger” šampanieša nama vērtības – ģimenes vārds, kvalitāte, tradīcijas, unikālais stils un inovācijas. Zināšanas tiek nodotas jau ceturtajā paaudzē un tas garantē “Taittinger” radīto šampanieša unikalitāti. Es, to kopā saliekot, iztēlojos kā sava darba fanātisma apliecinājumu – pat neredzot klātienē šampanieša tapšanas procesu, var nojaust, ka šiem cilvēkiem darbs nav pienākums. Tā ir mīlestība, senu tradīciju cienīšana un nenovērtējamu zināšanu glabāšana.

Piemērotākus vārdus par Marlēnas Dītrihas sacītajiem, grūti piemeklēt. Šampanietis ir dzēriens, kas uzlabo garastāvokli, jau uz to skatoties vien. Liekas, sīkajos un gaisīgajos burbulīšos paslēptas mazas laimes molekulas, kuras nogaršojot, mēs sajustu svētkus. Ikdienas rūpes un satraukumus prātā noliktu kaut kur tālāk un vienkārši priecātos – nodotos garām sarunām, smiekliem un dzīves svinēšanai. Protams, tāpat kā jebkurš cits izcils dzēriens, šampanietis ir jābauda. Truklāt obligāti nobaudi šampanieti no Pinot Noir  glāzes – tā daudz labāk atvērs smaržas un garšu buķeti nekā klasiskā šampanieša glāze. Pietiek ar vienu glāzi veldzējošā dzēriena, bet dzerot maziem malkiem, izgaršojot un sajūtot buķeti, kas atsevišķos gadījumos pat desmit (!) gadus tikusi glabāta aiz korķa. Šampanietis piestāv jebkuram gadalaikam, saulrietiem vai saullēktiem, brančam vai vakariņām. Draugu pulkā vai vienatnē, lai svinētu uzvaras un pārvarētu zaudējuma rūgtumu, sapņotu un īstenotu sapņus. Lai gūtu iedvesmu izgaršot dzīvi!

Es baudīju:

Taittinger Brut Réserve. 40 % Chardonnay, 60 % Pinot Noir and Pinot Meunier vīnogas. Izturēts 3 gadus. Delikāta garša, kas piestāvēs nopietna rakstura cilvēkiem, kuru grāmatplauktā varētu būt atrodami Tolstoja un Bulgakova darbi.

Taittinger Prélude Grands Crus Cuvée. 50 % Chardonnay un 50 % Pinot Noir vīnogas. Izturēts vairāk nekā 3 gadus. “Svinam vasaru!”, gribas iesaukties nograšojot šo šampanieti. Izteikti augļains, svaigs aromāts, kas liek domāt par saules pielietu ziedošu pļavu. Un citroniem. Ideāli piemerots ballītei ar draugiem. Prelūdija priekam.

Taittinger Brut Millésimé 2005. 50 % Chardonnay un 50 % Pinot Noir vīnogas. Zeltainais šampanieša tonis liek vilkt paralēles ar uzvaras svinēšanu. Ja aizvērsi acis un izbaudīsi smaržas nianses, sajutīsi augļu, medus un melno plūmju notis.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2000. 100 % Chardonnay vīnogas. Izturēts 10 gadus. Karalis ir ieradies – šis ir Taittinger lepnums. Šampanietis ļoti īpašu notikumu atzīmēšanai, turklāt zinātāji atzinīgi pamās ar galvu jau ieraugot pudeli vien – tās  īpašā forma ir raksturīga tieši Comtes de Champagne Blanc de Blancs. Ieteikums – baudīt šo dzērienu nevis no tradicionālās šampanieša, bet gan Pinot Noir vīnam domātās glāzes.

Taittinger Prestige Rose Brut. 30 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir un 25 % Pinot Meunier vīnogas. Lai iegūtu raksturīgo sārto nokrāsu, šampanietim tiek pievienots Pinot Noir vīns (15 %). Iedomājos šo šampanieti glazēs saskandinam labākās draudzenes. Sex and The City stilā – kā alternatīvu Cosmopolitan kokteilim. Vasara ir sākusies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *