Parīzes karstais saraksts/ Paris Hot List

(For English version please scroll down the page)

Parīze ir magnēts, lai cik reižu turp dotos, tā vilina atkal. Ar savu neatkārtojamo enerģiju, kultūras un gastronomisko mantojumu, mainīgo atmosfēru, no sajūsmas līdz kārtējiem protestiem  – tā ir savdabīga kontrastu meka. Sešas vietas, kur smelties radošu enerģiju, lai nepazustu lielpilsētā un iedvesmotos no jauna.

Merci (111 Boulevard Beaumarchais)

Jūs varat izlaist Eifeļa torni, bet Merci apmeklējums vēsturiskā Marais rajona sirdī ir teju obligāts. Joprojām veins no labākajiem konceptveikaliem pilsētā. Ar stilīgu lietoto grāmatu tirgotavu tā kafejnīcā, līdz kārdionošākajiem mājas lietu atribūtiem, modei un aksesuāriem. Vieta, kur ik reizi iespējams atrast autentiskumu un svaigumu dizainā, jo te kuplā skaitā pārstāvēti daudzi jaunie dizaineri no visas pasaules. Ribu raibākā publika starp apmeklētājiem veido pati savu modes mēli, iedvesmojot dzīves krāsainībai un mudinot uzdrīkstēties domāt “ārpus kastes”. Nosaukums veltīts kā pateicība dzīvei, talantam un radošajiem prātiem, kas ļauj Merci nemainīgi saglabāt autentiskuma elpu.

Maison Plisson (93 Boulevard Beaumarchais)

Pāris soļu attālumā no Merci nav iespējams palaist garām delikatešu paradīzi. Filipa un Delfīnes Plisonu radītais veikals simbolizē viņu vēlmi iepazīstināt gardēžus ar labāko, un svaigāko, produkciju, kas nonāk veikalu plauktos tikai pēc rūpīgas pašu saimnieku atlases. Viņi dodas pie ražotājiem, degustē, izzina un tikai tad piedāvā pircējiem. Lokālās produkcijas daudzveidība žilbina acis un mute ātri vien piepildās siekalām. Ņemiet svaigu bageti, kādu no neskaitāmajiem dažādu vecumu nogatavinātajiem sieriem, sezonālus dārzeņus un voila! – viss vajadzīgais piknikam, kuru var ieturēt netālu esošajā Vogēzu laukumā, gatavs!

Librairie du Globe (67 Boulevard Beaumarchais)

Kāpjat pāri slieksnim un gandrīz iekrītat grāmatu pazemē! Viena no interesantākajām grāmatveikalu ieejām – tradicionālā sliekšņa vietā grīdu sedz stikls, dodot iespēju ielūkoties grāmatnīcas pagrabstāvā. Reibinoši un vilinoši, pazust te var uz ilgu laiku. Librairie du Globe veikals specializējas krievu literatūrā, te ir daudz gan uz franču valodu tulkoto darbu, gan oriģinālvalodā esošie. No klasikas līdz mūsdienu aktuālajiem autoriem, plaukti pilni grāmatu pērļu, bauda acīm un garam. Veikals kalpo kā grāmatmīļu tikšanās vieta, kur pārrunāt lasāmvielu aktualitātes un satikt mūsdienu atzītākos krievu rakstniekus, kas te ir regulāri viesi. Klusinātais apgaismojums un hipnotizējošās videoprojekcijas nojauc realitātes sajūtu un te viegli aizķerties uz vairākām stundām.

The Hoxton (30-32 Rue du Sentier)

Nesen atvērtā naktsmītne, kas apvieno modernu urbānu vidi ar Francijas šarmu vilina gan ar ērto atrašanos vietu (2. rajons, desmit minūšu kājām gājiena attālumā no Tirelī un Marē), gan jauneklīgi stilīgo atmosfēru. 18. gadsimtā celtā arhitekta Nicolas d’Orbay iespaidīgā ēka nu ieguvusi otru elpu, atklājot autentiskas detaļas – rūpīgi restaurētās kāpnes, oriģinālās grīdas un citus interjera elementus, radot saskaņu ar mūsdienīgu dizainu. Brokastis tiek servētas papīra maisiņos un atstātas pie numuriņa durvīm – tā, lai petit déjeuner neaizņemtu ilgu laiku un ātrāk varētu ienirt pilsētas ielās. Plašajā un stiklotajā foajē zonā valda nemitīgs burziņš – brīvdienās te pulcējas laisko pusdienu cienītāji, kuras piedāvā turpat esošais restorāns, bet darba dienu vakaros tiek malkots aperitīvs plašajā dārzā (jā, pat ziemā!). The Hoxton vilina tos ceļotājus, kas sevi labprātāk uzskata par pasaules izzinātājiem, ne tūristiem.

Clamato (80, rue de Charonne)

Karstākā jūras velšu vieta pilsētā – svaigie gardumi tiek piegādāti no St Jean de Luz, Concarneau, l’Ile d’Yeu. Tiek servētas savvaļas austeres, tāpēc obligāti jānogaršo bagātīgā jūras velšu plate. Rezervācijas netiek pieņemtas, tāpēc te zum un mudž gluži kā bišu stropā. Ieteikums – doties uz ēstuvi laicīgi, pierakstīties rindā un gaidot galdiņu, doties uz pāri ielai esošo bāru Septieme Cave, kur aperatīvā izvēlēties kādu no dabīgo vīnu bagatīgā klāsta. Gan bārs, gan restorāns ir pavisam nelieli, buržiņš labākajās francūžu tradīcijās ar plecu pie pleca pat svētdienas vakarā! Abas vietas kūrē trendīgākā Parīzes restorāna Septieme īpašnieks un šefpavārs Bertrand Grebaut, kam piemīt spēja piešķirt savām vietām absolūtas gastronomijas mekas oreolu. Tā kā rezervēt galdiņu Septieme ir vēl sarežģītāk nekā skatīt Monas Lizas oriģinālu bez simts cilvēku klātbūtnes, tad demokrātiskais Calmato ir lieliska iespēja uzķert Bertrand Grebaut rokrakstu un baudīt lielisku kulināriju Parīzes labākajās šībrīža tradīcijās.

Vantre (19, Rue de la Fontaine au Roi)

Mūsdienīgs bistro, kur tikt pie galdiņa ir must have uzdevums. Pusdienas vai vakariņas, ēdiens ir svētki garšas kārpiņām, savukārt vīnmīļi novērtēs vairāk nekā 1000 vīnu karti.  Pēc maltītes vērts izlocīt kājas pastaigā pa Canal Saint-Martin, kas pamazām kļūst par vienu no trendīgajiem pilsētas rajoniem, taču nezaudējot laika nobružājumu. Vērts ļauties nejaušībai, nenospraužot mērķi – tā var uziet īstenas pērles, turklāt kanāls kalpo kā orientieris, kas neļauj nomaldīties. Apmēram reizi desmit gados kanāls tiek nosusināts, lai veiktu ģenerātīrīšanu – tā ir vesela izrāde, kas piesaista simtiem ziņkārīgo, gultne atklāj vispārsteidzošakās lietas, no noslīcinātiem motorolleriem līdz zelta monētām. St Martin savdabīgais nobružājums piesaista bohēmisku publiku un Vantre kalpo kā pierādījums, ka šībrīža karstākās adreses nereti paslēpjas rajonos, kuros mutuļo radoša izaugsme, ne noslīpēta perfekcija.

 Paris Hot List

No matter how many times you go there, Paris is a magnet that attracts you again and again. With its unique energy, cultural and gastronomic heritage, varying atmosphere, from elation to yet another protest – it is a peculiar mecca of contrast. Six places to gather creative energy in order to not get lost in the big city and get inspired again.

Merci (111 Boulevard Beaumarchais)

You can skip the Eiffel Tower but visiting Merci in the heart of the historic Haut-Marais district is essentially a must. It is still one of the top concept stores in town. With a stylish used book store in its cafe, to the most intriguing homeware attributes, fashion, and accessories. A place where you can always find authenticity and freshness in design as many young designers from all over the world are represented here. The most colourful of visitor crowds creates its own fashion runaway, inspiration for the colour of life and encouraging others to dare to think outside the box. The name is like a devotion to gratitude for life, talent, and creative minds that allow Merci to continuesly keep the breath of authenticity.

Maison Plisson (93 Boulevard Beaumarchais)

A few steps away from Merci, it’s impossible to miss this delicacy paradise. The shop created by Philippe and Delphine Plisson symbolizes their desire to introduce gourmands to the best and freshest produce that comes to the store shelves, only after careful selection by the owners themselves. They go to the producers, taste test the products, explore, and only then offer them to their customers. The variety of local produce dazzles eyes, and mouths quickly fills with saliva. Take a fresh baguette, one of the countless matured cheeses of different ages, seasonal vegetables and voila! – you have all you need for a picnic which can be held in the nearby Place des Vosges!

Librairie du Globe (67 Boulevard Beaumarchais)

Step over the threshold and almost fall into an underworld of books! One of the most intriguing entrances to a bookstore – instead of the traditional entrance, the floor is covered in glass, allowing you to look into the bookstore’s basement.  Dizzying and tempting, it’s possible to be lost here for a long time. The Librairie du Globe bookstore specializes in Russian literature, with many French-translations as well as original language works. From classics to contemporary authors, shelves full of book pearls, delight the eyes and spirit. The shop serves as a meeting point for book lovers to discuss topical contemporary literature and meet the most renowned Russian writers who are regular guests here. Silent lighting and hypnotic video projections tear down the feeling of reality and it’s easy to get stuck here for hours.

The Hoxton (30-32 Rue du Sentier)

A recently opened accommodation combining a modern urban environment with the charm of France attracts both with its convenient location (2nd District, ten-minute walk from Tuileries and Le Marais) and a youthfully stylish atmosphere. Built in the 18th century, this impressive building by the architect Nicolas d’Orbay has now gained a second breath, revealing authentic details – carefully renovated stairs, original floors, and other interior elements, while being in harmony with contemporary design. Breakfast is served in paper bags and left at the door of the room, thus petit déjeuner does not take a long time and it’s possible to dive into the streets faster. The spacious and glassed lobby area prevail an unbroken party – over the weekend lovers of the lazy lunch offered by an on-site restaurant gather here, but in weekday evenings, an aperitif is enjoyed in the spacious garden (yes, even in winter!). The Hoxton attracts those travelers who consider themselves world explorers rather than tourists.

Clamato (80, rue de Charonne)

The hottest seafood spot in town – fresh delicacies are delivered from St Jean de Luz, Concarneau, l’Ile d’Yeu. As wild oysters are served, it is mandatory to taste the rich seafood plate. Reservations are not accepted; thus, the buzz and swarm are just like in a beehive. Recommendation – go to the restaurant early, sign up in the queue and while waiting for a table, cross the street to the bar Septieme Cave where you can choose from a rich selection of organic wines. Both the bar and the restaurant are very small, and the soirée is in the best French tradition, shoulder to shoulder, even on Sunday evening! Both places are curated by Bertrand Grebaut, the owner and chef of the trendy Paris restaurant Septieme, who has the ability to give his places an absolute gastronomic mecca aura. As it is even more difficult to book a table in Septieme than to see the original Mona Lisa without the presence of one hundred other people, the democratic Clamato is a great opportunity to capture Bertrand Grebaut’s signature and enjoy a great food experience in the best contemporary Parisian traditions.

Vantre (19, Rue de la Fontaine au Roi)

A modern bistro where getting a table is a must. Lunch or dinner, the meal is a feast for the taste buds, and wine lovers will appreciate a menu with more than 1,000 wines. After the meal, it is worth wandering around Canal Saint-Martin which is gradually becoming one of the trendiest city areas while simultaneously not losing its natural shabbiness. It is worth being open to chance without setting a goal – it is possible to discover real pearls here, besides the canal serves as a landmark that does not let you get lost. Approximately every ten years the canal is drained for a cleaning – it is a whole show that attracts hundreds of curious people as the canal bed reveals striking things, from drowned scooters to gold coins. St Martin’s quaint shabbiness attracts a bohemian audience and Vantre serves as proof that the hottest addresses are often hidden in the districts where, instead of designed perfection, bubbles creative growth.

I’m grateful to AirBaltic for the collaboration in making this material.