Priekā, Džeimss Bond!

Stilīgs, elegants, pārliecināts. Un šeit es domāju nevis slaveno aģentu, bet gan viņa iecienītāko šampanieti Bollinger. Izcilais šampanietis, kura vēsture datējama sākot ar 1829. gadu, patiešām ideāli piemērots dzīvei, kurā ik mirkli savienojas spriedze, veiksme, adrenalīns un grandiozas uzvaras. Taču vienlaicīgi tādai, kurā svarīga loma ir bezkompromisu kvalitātei, tradīcijām un pirms gadsimtiem iedibinātiem standartiem. Pieņemiet to, vai izvēlieties ko citu. Bollinger ir domāts tiem, kas to spēj novērtēt.

Bollinger šampanieša nams patiesi lepojas ar faktu, ka tas vienmēr bijis ģimenes uzņēmums (Šampaņas provincē kopā ir vairs tikai 3 nami, kas joprojām ir ģimeņu pārvaldījumā) un tas nozīmē, ka katrā Bollinger malkā, ko baudām, ir daļa šīs ģimenes vēstures. Kā atzīst paši šampanieša nama pārstāvji – “Mēs strādājam nevis sev, bet nākamajām paaudzēm”. Un, lai arī Bollinger noteikti nav lielākie šampanieša ražotāji, nemainīgi izcilā kvalitāte ir tas, kas šo šampanieti ir darījis pazīstamu visā pasaulē. Starp citu, Lielbritānijas karaliskās ģimenes rīkotajās pieņemšanās tieši Bollinger šampanietis spēlē nozīmīgu lomu jau vairāk nekā gadsimtu.

Bollinger nama pārstāvja Filipa Menguī salīdzinājums par šampanieša ražošanu un ēdiena gatavošanu, man patika it īpaši – “Radīt labu vīnu, ir tas pats, kas gatavot izcilu ēdienu – tikai strādājot ar viskvalitatīvākajām izejvielām, iespējams sasniegt virsotni.” “Vērojiet burbulīšus jūsu šampanieša dzērienā – jo smalkāki tie ir, jo izcilākas kvalitātes dzēriens ir jūsu rokās,” piebilst Filips. Viņš arī atklāj, ka vecākais šampanietis, ko pats kādreiz pagaršojis, ir no 1909. gada un tas bija “Neaizmirstami interesants!”.

Viņš noteikti iesaka Bollinger šampanieti baudīt nevis no tradicionālajām šampanieša glāzēm, bet gan baltvīna glāzēm, bet Bollinger lepnākās dziras no  īpaši Pinot Noir vīnam domātajām glāzēm. Kā nekā, tieši Pinot Noir vīnogas ir tās, kas spēlē nozīmīgu lomu šampanietī. Arī pati personīgi ar katru reizi vairāk pārliecinos, ka tradicionālās šampanieša glāzes ir varāk no seniem laikiem saglabājies stila elements un, iespējams, restorānu someljē drosmes trūkums piedāvāt klientam baudīt šampanieti no netradicionālas glāzes.  No tradicionālās šampanieša glāzes patiesībā šampanietis garšo pilnīgi savādāk – bieži vien neadekvāti smagi un koncentrēti. Ielejiet šampanieti baltvīna glāze un lūk jums visa aromātu buķete un grašas nianses! Ja esat sastapušies ar glāzes nozīmīgumu malkojot vīnu, tad ar šampanieti ir līdzīgi.

Un noslēgumā, baudot Bollinger La Grande Anne Rose 2004, Filips nocitē spilgtās Bollinger nama pārstāves Lilī Bolinžēras leģendāro teicienu:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.” Izcili!

Es nogaršoju:

Bollinger Special Cuvee Brut.  Vienojošā izteiktā ābolu nots raksturo visus Bollinger darinājumus. Ideāla spēka un svaiguma proporcija, kas nekad neatstāj smagu iespaidu. Aizverot acis, gribas nokļūt ābeļdārzā un katrs šampanieša malks pastiprina šo sajūtu. Special Cuvee Brut ir svaigs un kraukšķīgs, kā tikko nogatavojies ābols. Izturēts 4 – 6 gadus. Ar šo un kopā ar Džeimsu Bondu – speciāluzdevumā kaut līdz pasaules malai!

Bollinger Brut Rose. Enerģisks, jauns – ideāls aperatīvs. Dominē maigas ābolu, zemeņu un ķiršu notis. Ideāls pie vakariņām saulrietā – kā papildinājums jūras veltēm. Bollinger Brut Rose visticamāk Džeimss Bonds ielietu dāmai, pats labāk izvēlētos Martini. Izturēts 3 gadus.

Bollinger La Grande Annee 2002. La Grande Annee jeb lieliskais gads. Šis šampanietis ir izcilas ražas simbols un tā arī garšo. Deviņus gadus izturēts pagrabā, tas ideāli atveras tieši Pinot Noir vīna glāzē. Kā radīts lielu uzvaru atzīmēšanai – noslēpumains un pievilcīgs kā pats 007. Bollinger fanu must have.

Bollinger La Grande Annee Rose 2004. Eleganta, samtaina smarža un ilgstoša patīkama pēcgraša. Filips atzīmē, ka šis šampanietis ir ideāls partneris arī pie ēdiena – krabja gaļas, pat jēra ribas. Šampanieša vieglums radīs patikamu kontrastu ar piesātināto ēdienu. Personīgi man rose šampanieši nav starp favorītiem, bet ir interesanti uzzināt, ka tieši rose kļūst arvien pieprasītāki, bet to ražošana ir komplicētāka, līdz ar to arī dārgāka, tāpēc arī cena ir pamatoti augstāka. Vai tas nozīmē, ka cilvēki vēlas paskatīties uz pasauli caur “rozā brillēm”?

Jebkurā gadījumā, es un mans Džeimss Bonds saskandinām Bollinger La Grande Annee 2002. Priekā!