Virtuozie garšu burvji

Āzijas garša? Omītes medus sīrupa vietā? Ne salds, ne sāļš? Šoreiz nerunāju par gastronomiskām tendencēm, bet gan dzērienu garšām ko izdevās iepazīt bārmeņu komandu konkursā Absolut Invite. 

Lai arī pati noteikti sevi pieskaitu pie vīna un šampanieša baudītājām, šoreiz neatteicu dalību konkursa vērtēšanā, kur astoņas komandas pārstāvēja daudzus no labākajiem Latvijas kokteiļu gatavošanas virtuoziem un trīs blogeru sastāvā piešķīrām mūsuprāt labākajai komandai Simpātiju balvu.

Blogeru žūrija, kuras sastāvā biju es, Linda Tellgrena un Linda Vilmansone

Mani interesēja tieši garša – vai kokteilis spēs mani pārsteigt? Vai arī dzērienos dominē kādas tendences? Un galvenais – kādas izejvielas dalībnieki izmantos (protams, konkursa rīkotāja nosaukums jau vien vēsta, ka vienam no kokteiļa kodoliem jābūt Absolut dzērienam).

Uz skatuves kāpa komandas divu cilvēku sastāvā, kopskaitā astoņas un rādija savas prasmes – prezentēt dzērienu, stāstīt par tā sastāvdaļām, virtuozi to sajaukt un pārsteigt klātesošos ar garšu. Runājot par dzēriena prezentāciju, dažas komandas lietai bija piegājušas ļoti nopietni un patīkami pārsteidza gan ar humoru, gan pārdomātu dzēriena leģendu. Gribas uzteikt Mākonis Coctails&Design, kuru gatavoto kokteili Granmothers hands pavadīja patiešām aizraujošs un interesants stāsts par to kā tapa kokteiļa ideja. Tas rezultējās ar izcili, patiešām izcili gardu, ar medus un cidoniju notīm piesātinātu dzērienu, ko gribas nosaukt par Latvijas modernās garšas kokteili. Savukārt, piemēram, Hotel Bergs atraktīvie puiši bija izpildījuši mājas darbu tādā līmenī, ka kāpjot uz skatuves, teju sākās popārta ballīte ABBA un 80to gadu noskaņās (domājiet par disko, spīdīgiem krekliem un kļošenēm). Bet Kasha Gourmet bārmeņu komanda demostrēja absolūtu dvīņu tandēmu – katrs izmantoja tikai vienu ķermeņa pusi, attiecīgi jaucot kokteili vai nu tikai ar labo vai kreiso roku.

Kokteiļu gatavošanā nozīmīgas ir ne tikai gatavošanas, bet arī prezentēšanas prasmes

Novērtēju, ka dalībnieki kokteiļu sastāvdaļās izmantoja arī dabīgas, bieži pašu gatavotas izejvielas, tostarp saldinātājus – medu, cidoniju vai lavandu sīrupu. Savukārt eksotiskas garšas piešķīra līčiju liķieris, grauzdēts kumins un anīss. Novērojams, ka tāpat kā kulinārijā, arī kokteiļos dominē noteiktas sezonas tendences un šķita, ka šobrīd tā ir Āzijas garša –  nev velti vairākas komandas savos meistardarbos uzbūra tieši to.

Mūsu, jeb alternatīvās blogeru žūrijas, kuras sastāvā biju es, Linda Tellgrena un Linda Vilmansone, tops izveidojās šāds:

1. Cloud Nine 
2.Pagalms 
3.Mākonis Coctails&Design 
4.Hotel Bergs 
5.COD 

Cloud Nine bārmeņiem izdevās pārsteigt ar pašu galveno kokteiļa esenci – garšu. Āzijas iedvesmotais kokteilis aizveda ceļojumā uz Taizemi – tik izteiktā Kaffir laima lapu dominance garšā lika sajust uz mēles šī reģiona sirdi. Kokteilis izdevās tik perfekts, saldā un skābā balanss tik elegants un alkohola neuzbāzīgā klātbūtne radīja vēlmi to baudīt vēl un vēl. Par pirmās vietas ieguvējiem vienojāmies pilnīgi vienbalsīgi, jo galvenais – pārsteigt ar garšu – puišiem izdevās godam.

Ja vēlaties kokteili ar stāstu un Latvijas moderno garšu, dodieties ciemos uz Mākonis Coctails&Design

Savukārt profesionālā vērtēšanā notika speciālas žurijas pārziņā, kuru vadīja viens no Skandināvijā zināmākajiem un novērtētākajiem aroda meistariem – Jakob Sundin. Žūrija pirmo vietu piešķīra Mākonis Coctails&Design komandai, par ko īpašs prieks – puišiem būs iespēja pārstāvēt Latvijas vārdu Absolut Invite pasaules finālā, kas norisināsies no 14.-16. jūnijam Zviedrijā un gada garumā būt par Absolut sadarbības bārmeni, kopā apceļojot pasaules labākos bārus.

Kokteiļi bija viens par otru košāki, pārsteidzošāki un bagātīgas garšas piesātināti

Raksts tapis sadarbībā ar Pernod Ricard pārstāvniecību.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *