Reiz kādā karstā vasaras dienā nejauši ievērojām no skata pavisam necilo, bet interesantā koncepta ēdamvietu – spāņu tapu bāru Madride. Vienojāmies, ka noteikti šeit iegriezīsimies jau tuvākajā laikā. Un, pēc spāņu labākajām tradīcijām, kas paredz neko nesasteigt, pienākot pavasarim, beidzot ieradāmies baudīt tapas un citus kulinārijas gardumus.
Kad pārkāpsiet Madrides slieksni, nesamulstiet, jo iekārtojums ieturēts patiešām (patiešām!) minimālā garā, ļaujot runāt dažādajiem atribūtiem – Spānijas futbolu klubu vimpeļiem un fanu piederumiem, karogiem, plakātiem un dažādiem sīkumiem. Atsevišķos gadījumos esmu par viekāršību, jo ko dod dārga dizaina piepildīts interjers, ja nav paša galvenā – garšīga ēdiena? Madrides saimnieki acīmredzot grib runāt ar mums caur maltīti, ne krāšņu interjeru. Akceptējot spēles noteikumus, uz krāsainā papīra izdrukāto ēdienkarti Spānijas karoga krāsās pieņemiet ar smaidu. Vienīgais, ko patiešām šajā tapu bārā ar steigu prasītos nomainīt ir ļoti neērtie krēsli. Grūti iedomāties, ka uz tiem kāds spēj nosēdēt ilgāk par pusstundu. Tāpēc šoreiz neseidzīga vīna baudīšana izpaliek un pievēršamies ēdienkartes galvenajiem varoņiem – tapām, jūras veltēm un nacionālajām uzkodām.
Pārsteigums sagaida jau pirms vēl paspējat izlasīt ēdienkartes pirmās rindkopas, jo no virtuves dzīlēm iznirst neviens cits, kā pavisam īsts spānis – pavārs Aires Fernandez. Bāra saimniece steidz ar viņu iepazīstināt, tā apliecinot, ka ēdiens šeit tik gatavots pēc labākajām dienvidu tradīcijām un te jums neviens necentīsies iesmērēt kaut ko a la spāņu garā, bet saņemsiet īstu, autentisku maltīti. Un tas ir tieši tas ko vēlamies! Ēdienkartes pirmajā lapaspusē atradīsiet ēdienus, kuri paredzēti diviem ēdājiem dalīšanai – sākot no tradicionālās paella līdz pat arroz con bacalo y mejillones (rīsiem ar mencu un mīdijām). Turpat arī pierakstīts, ka ēdājiem jāapbruņojas ar pacietību, jo maltītes pagatavošanai nepieciešama stunda. Ja vēders tomēr nav gatavs gaidīt tik ilgi, tad ķeraties pie tapām – šeit tās var pagatavot vismaz 17 veidos, kas iekārdinās kā gaļēdājus, tā zivjēdājus. Noteikti vēlos izcelt kādu tapu, kas man lika zaudēt galvu – ar garnelēm un datelēm. Tas bija kaut kas tik gards, ka pārsteigumā apstulbu…. Un pēc tam nelielo tapu tiesāju pa mazam gabaliņam, lai izbaudītu šo garšu harmoniju.
Tapām seko ļoti interesanti marinētas paprikas salāti ar svaigiem sīpoliem. Lai arī sākumā uz tiem raugāmies mazliet skeptiski, pagaršojot visas šaubas izzūd vienā mirklī. Maigā paprika burtiski kūst uz mēles un lieliski saderas ar otrajā ēdienā pasūtītajiem ceptajiem šampinjoniem ar olu. Un klāt vēl perfektas zaļās olīvas…. Mmmm, īsta bauda vēderam! Baudot maltīti, palasiet ēdienu nosaukumus ēdienkartē – tie spāņu valodā skan gluži kā dzejā… Chorizo con vino tinto (Chorizo desa ar sarkanvīna mērci), Gambas al ajillo o con salsa de datil (Garneles ar ķiplociņu vai dateļu mērcē), Mejillones a la crema (Mīdijas saldkrējuma mērcē)….
Noslēgumā jāsecina, ka tapu bārs Madride ir lieliska vieta, kur iegriezties jaunas garšas meklējumos. Šeit valda nesteidzīga atmosfēra, spānisks gars un galvenais varonis – ēdiens attaisno ekspektācijas par visiem 100 procentiem. Sajūta, ka pavārs jūs palutinājis ne sliktāk kā mīloša vecmāmiņa ar pēc senām tradīcijām gatavotu ēdienu, neatstaj vēl ilgi. Tāpēc šeit noteikti gribas iegriezties vēl! Adiós!
Tapu bārs Madride
Hanzas iela 2A
Tel. 67 338 632