Kur slēpjas branča burvība? Absolūtā bezrūpībā. Atšķirībā no brokastīm vai vakariņām, brančs strikti neiedala ko un kad ēst vai nēest. Patiesībā omlete un pankūkas ar ievārījumu vislabāk garšo tieši ap kādiem vieniem pēcpusdienā, sevišķi, ja iepriekšējā nakts pavadīta nevis saldi guļot, bet izklaidējoties. Un neaizmirsīsim par glāzi prosecco vai šampanieša, kas tik ļoti paspilgtina saulainas svētdienas laiskumu un pie pirmās maltītes dienā tas vienkārši ir perfekts partneris.
Par Rīgu un branča vietām plus mīnus viss skaidri zināms un tikai retais nebūs vēl izmēģinājis Innocent Cafe vai La Kanna (un, kur nu vēl šobrīd vairs diemžēl neeksistējušo Meta Cafe, kas, faktiski, bija celmlauzis šajā jomā). Minētajām vietām nav ne vainas, bet, lai teiktu, ka kāda branča vieta Rīgā mani būtu aiznesusi abolūtā laimes un bezrūpības oāzē… .Drīzāk, nē. Protams, te ir labas cenas un kvalitātes attiecības, bet laikam jau brančs būtu ta reize, kad uz cenu varētu pievērt arī acis un atļauties kaut ko “uhhh”. Jo dzīvē ik pa laikam vajag to sajūtu, lai mazlietiņ aizraujas elpa. No interjera, no pārsteiguma, no piedāvājuma bagātības.
Tāpēc, dāmas un kungi, saspicējet ausis un sagatavojiet garšas kārpiņas – te būs divas neaizmirstamas branča vietas Eiropā, kurās kaut reizi ir vērts pabūt:
Ramses, Madride. Iedomājieties, ir ziema un jūs jau otro stundu meklējat kadu jauku vietu, kur ieturēt brokastis. Vispar, jau pat varētu arī pusdienas, jo puksteņa rādītāji jau tuvojas otrajai atzīmei. Spānijā vispār ir viena liela liela problēma attiecībā uz ēšanu – pēc plkst. 13.00 teju visas vietas tiek aiztaisītas ciet līdz vakariņām un izsalkumu var remdēt vien neskaitāmajos tapas bāros. Ja tieši pulkstens divos gribas nopietnu maltīti – nu teiksim tā, spāņi to nesapratīs. Bet brīvdienās taču tik ļoti labrāt gribas palaiskoties ar nesteidzīgām vēlajām broksatīm un tasi kakao. Bet tad, pēkšņi pamanāt, ka durvis vienam no slavenākajam Madrides restorānam ir vaļā! Nolemjat te pabāzt degunu, kaut vai tikai tāpēc, lai iedzertu glāzi šampanieša vietā, kur stārhitekta Filipa Starka fantāzija eksplodējusi visā savā krāšņumā. Un pārsteigti atklājat, ka tieši šobrīd te ir pieejams brančs. Sāciet ar glāzi rožu dzēriena – alkoholiskā vai bezalkoholiskā, pēc paša ieskatiem. Turpiniet ar uzkodām (ieskaitot gaspačo ar tomātiem un melnajām olīvām, dažādām tapām un salātiem). Tālāk varat izvēlēties vienu no trim pamatēdieniem – olas Benedikta gaumē ar kūpinātu lasi, īpaši pagatavotu hamburgeru vai dienas pastu. Kad šķiet, ka vēderā vairs nav vietas, palutiniet sevi ar espresso un kādu no saldajiem, piemēram ar mājas kūciņu izlasi. Bet pa vidu nesteidzīgajam brančam vienkārši baudiet šo vietu, jo Ramses interjers ir slavens tālu ārpus Spānijas robežām. www.ramseslife.com
Open Colonna, Roma. Un tagad nokļūstam vasarā. Bezgalīgi skaistajā Romā, starp motorolleru straumēm un mūžīgi dzīvespriecīgajiem itāļiem. Dodieties Quattro Fontane virzienā un jau pavisam drīz acu priekšā iznirs skaistā Palazzo delle Esposizioni ēka, kas šobrīd kalpo dažādu laikmetīgās mākslas pasākumu centrs. Nav iespējams nepamanīt tās milzīgo stikloto jumtu, kur izvietojies restorāns Open Colonna. Un tā pa īstam elpa aizrausies atveroties lifta durvīm, tiklīdz jūsu priekšā parādīsies patiesie šīs burvīgās vietas apmēri. Viss stiklā, ar baltām mēbelēm un atsevišķiem spilgtiem akcentiem – šī ir īstena modernā Roma. Itāļu Mārtiņš Rītiņš – šefpavārs Antonello Colonna šo vietu radījis, lai “atmodinātu visas mūsu maņas” un piedāvātu izcilāko un jaunāko no plašās pavārmākslas pasaules. Taču vienlaikus veidojot to demokrātisku – atvērtu visiem, ne tikai bagātajiem un slavenajiem. Un brīvdienās branča laika te ir viss Itālijas kolorīts – ģimenes sākot no vismazākajiem līdz pat sirmām vecmāmiņām, kas par godu uzkrāsojušas spilgtas lūpas un iesmaržojušās. Jaunieši, radošo profesiju pārstāvji, laiski dienvidnieki un superstilīgi ziemeļnieki. È squisito!*, Buon appetito!*, Grazie!* skan visapkārt, starp trauku un glāžu šķindoņu. Izvēlieties galdiņu (vislabāk milzīgās zāles vidū, lai vislabāk mēģinātu aptvert šīs vietas plašumu un gaisīgumu) un pēc tam dodieties pie milzīgajām letēm, kur rosās pavāri. Neskaitāmu salātu variācijas, izcili gardais un svaigais Mozzarella di Bufala, tikko cepta maize. Tas, protams, ir tikai branča ievads. No virtuves burtiski izdejo pavāri ar paplātēm uz kurām kūp pastas, gaļa itāļu gaumē, grilēti dārzeņi un vēl, vēl, vēl. Lai kā mēģinātu nogaršot no visa pa druskai, tik un tā nav iespējams nobaudīt visu. Neaizmirsīsim arī par glāzi auksta prosecco, kas gozējas uz katra galdiņa, jo neviens itālis maltīti pēc vieniem dienā nebauda bez vīna! Svētlaimē gribas nopūsties un pārvākties uz dzīvi Romā, goda vārds. Tāda bezrūpīgi viegla un laba garastāvokļa atmosfēra nemanot liek šājā brančā pavadīt vairākas stundas. Jo noslēgumā taču nevar iztikt bez dubultā espresso un dolce*! www.opencolonna.it
*Izcili ; *Labu apetīti!; *Paldies! ; *Deserta