Šefpavāri ir kā komponisti, kas no dažādām sastāvdaļām (mūzikas instrumentiem) spēj radīt izcilu baudījumu (simfoniju). Notiek tas droši vien apmēram tā – pavāra galvā skan skaista melodija, viņš noteiktās devās pievieno tai vēl dažādas tonalitātes, noslēgumā pievieno beigu akordus un voilà! – uz šķivja gozējas kārdinoši smaržīgs un izskatīgs mākslas darbs.
Bet man tā patīk džezs! Kad dzimšanas dienas dāvanā saņēmu iespēju apmeklēt Miele Kitchen Talks & Experiments, galvā jau skanēja nebēdnīga džeza melodija – tāda, kurā nekas iepriekš nav paredzams, katrs instruments ir karalis, un galvenais, klausoties gribas smaidīt, smaidīt un vēlreiz smaidīt! Jo atšķirībā no tradicionālajiem pavārkursiem, te (kā jau liecina arī nosaukums) galvenais uzsvars ir uz sarunām un radošiem eksperimentiem. Aizmirstiet par precīzām mērvienībām un noteiktām sastāvdaļām – ļaujiet vaļu fantāzijai un improvizējiet.
Šoreiz mūsu džeza ansambļa toni noteica šefpavārs Sergejs Jaramišjans – ļoti talantīgs un interesants savas profesijas pārstāvis. Viņš zināms kā restorānā KITCHEN sefpavārs un grāmatas “Svaigēšana. Pamatreceptes no Latvijā pieejamiem produktiem” autors. Viņu varētu salīdzināt ar bultu, kas nemitīgi šaudas turpu šurpu un noķert viņu var tikai ar maģiskajiem vārdiem: “Sergej, ko tu saki par….” (daudzpunktes vietā var likt visu, kas vien interesē). Katru ātri viņš pieliek pie darba – tu mizo burkānus, tu griez meloni, tu apcep pekanriekstus.
Mīļie draugi, šie pavārkursi tik tiešām ir visīstākais džezs! Un ja vēl paralēli Ansis Ancovs gatavo gardus kokteiļus – laime pilnīga. Mēs improvizējām par tēmu:
Rabarberu, gurķu, avokādo krēmzupa ar dīgstiem un jogurtu. Personīgi man vislielākais pārsteigums bija rabarberu izmantošana variācijā par auksto zupu. Tie dod patīkamu un atsvaidzinošu skābumu. Savukārt jogurts (gan bez piedevām, gan smiltsērkšķu), kā arī apelsīnu sula – patīkamu salduma piedevu. Šo gardo zupiņu/dzērienu ieteicams liet glāzēs un pasniegt kā apetīti rosinošu auksto uzkodu pirms pamatēdiena.
Iedvesma kulinārajiem eksperimentiem sasmelta visai vasarai!
P.s. Ansis un Sergejs jau pavisam drīz diriģēs pavisam jaunu vietu, priecējot mūs ar gardiem ēdieniem un dzērieniem. Tuvāka informācija sekos!
Foto: Ingus Bajārs