Maltīte kā pārsteigums

Bistro Priedaine

Valodnieki joprojām lauž šķēpus par to, kā radies vārds bistro. Iespējams, to Parīzes okupācijas laikā 1814. gadā iepludināja krievu zaldāti, pieprasot быстро jeb ātri pagatavojamu maltīti. Skaidrs, ka paši francūži par šo urbāno leģendu rauc degunus un min, ka vārds bistro drīzāk cēlies no franču vārda bistrouille (kafija ar liķieri), kas senāk nedārgos restorānos bija ļoti iecienīts aperitīvs.

Galvaspilsētas klusajā centrā nu jau pāris mēnešus durvis vērusi vieta ar nosaukumu Bistro Priedaine (Strēlnieku iela 1A). Vārds bistro attiecīgi liek domāt vai nu par Parīzes nelielajām ēstuvēm, kuras var sagādāt labus pārsteigumus, vai arī par Latvijas dīvainajām bistro iestādēm, kas izceļas ar apšaubāmas kvalitātes ēdienu. Tāpēc jo interesantāk ir uzzināt, ko piedāvā Bistro Priedaine.

Bistro Priedaine 1Saldumi

Jau ienākot pa durvīm par francisku atmosfēru liecina uz apjomīgās letes novietotais trauks ar macaroons cepumiem visās varavīksnes krāsās un tāfele sienas garumā, uz kuras uzrakstīts aktuālais piedāvājums. Uzreiz pārņem majīga un nepiespiesta atmosfēra, kas piestāv labākajās franču tradīcijās ieturētam bistro.

Macaroons

Plašā telpa ar baltajiem krēsliem un galdiem ļauj brīvi elpot pat mākoņainās dienās, jo caur sienas garumā izvietotajiem logiem netraucēti plūst dabiskā gaisma. Nelielie galdiņi pie logiem un sienas sniedz patīkamu intimitāti un ir tieši tik lieli, lai pie tiem ērti maltīti ieturētu divi līdz trīs cilvēki. Minimālisma stilā ieturētais interjers, kas paspilgtināts ar dažiem akcentiem – veclaicīgo bufeti un gaisīgu sienas gleznojumu, piesaista šodien un neapniks rīt. Neuzbāzīgais vietas iekārtojums vedina domāt, ka saimnieki likuši uzsvaru nevis uz pārmērīgām dekorācijām, bet galveno varoni – ēdienu.

Interjers

Un te nu, liekot roku uz sirds, gribas teikt – droši ejiet un garšojiet. Bistro Priedaine ēdiens ir pārsteigums garšas kārpiņām. Sākot ar burvīgo pašcepto burkānu maizi, kura kombinācijā ar kaņepju sviestu iestartē apetīti tā, ka ar nepacietību gaidīsiet turpinājumu. Tai seko viens par otru garšīgāki ēdieni. Pirmo reizi ieturot maltīti, šķita – varbūt tikai sagadīšanās? Varbūt tikai konkrētie salāti un zupa garšo tik labi. Taču atgriežoties vēlreiz un vēlreiz, šaubas izgaist. Ēdiens ir lielisks – garšīgs un daudzveidīgs.

Lielākais Bistro Priedaine trumpis slēpjas tajā, ka nekas negaršo tā kā ierasts. Piemēram, veģetārā cukini – baklazānu lazanja. Tā burtiski kūst uz mēlēs, liekot nopūsties labsajūtā… Un tā katru reizi, lai ko jūs izvēlētos, tas pārspēs ekspektācijas – tomātu krēmzupa, Tagliatelle pasta ar sēnēm, mencas kotlete ar dārzeņu kuskusu un zaļumu sviestu. Ja Bistro Priedaine būtu sauklis, tas varētu skanēt apmēram šadi: “Nesamākslots, no svaigām un kvalitatīvām izejvielam pagatavots ēdiens ir visprecīzākais ceļš uz apmeklētāja sirdi (un vēderu, protams!)”. Šķiet vienīgais mīnus ir tajā, ka pat uzkodas ir tik sātīgas, ka visticamāk līdz deserta klāsta nogaršošanai tā arī netiksiet. Šefpavāram Heinriham Erhardam šoreiz izdevies radīt lielisku pusdienu vietu, kurā gribas atgriezties.

Bistro Priedaine lutina ne tikai ar ēdienu, bet arī dzērienu izvēli. Tradicionālā minerālūdens vietā dodiet priekšroku citrona – timiāna vai rabarberu limonādei, kas patīkami atsvaidzina un uzmundrina tveicīgās vasaras dienās.

Dzērieni

Un tad vēl cenas. Pārsteidzoši demokrātiskas, ņemot vērā, ka ik dienu ēdieniem nepieciešamās sastāvdaļas tiek piegādātas no pašmāju zemnieku saimniecībām, tā spējot piedāvāt sezonālu ēdienkarti. Maltīte diviem cilvēkiem izmaksās 15 Ls robežās. Darbadienās līdz plkst. 15.00 pieejams arī īpašais pusdienu piedāvājums ar diviem ēdieniem par Ls 4.50.

Svētdienu rītos uz Bistro Priedaine ir vērts doties nogaršot branču. Vēlās brokastis pēc labākajām tradīcijām te var ievilkties uz pāris stundām, jo ēdienu piedāvājums ir gana kārdinošs. Sāciet ar lauku biezpienu, ceptām Stalbes olām, salātiem un sendvičiem. Tad nogaršojiet plānās pankūkas ar ķiršu un rabarberu ievārījumu. Pasūtiet vienu no garšīgākajiem kapučino pilsētā un noslēgumā baudiet desertu –  miniatūrās kūciņas, jogurta torti un svaigās ogas. Brančs izmaksā Ls 5.50, turklāt cenā iekļauti arī atspirdzinošie dzērieni – ūdens un citrona – timiāna limonāde. Priecē, ka vietas saimnieki operatīvi ņēmuši vērā ieteikumu un brančs tagad pieejams stundu ilgāk – līdz plkst. 15.00.

BrancsBranca deserti

Bistro Priedaine ir patīkams pārsteigums, kas pelnījis stabilu vietu labāko pusdienotavu sarakstā. Ar latvisku garšu, bet francisku atmosfēru. Bon appetit!

Branca dzerieni

Kontakti:
Strēlnieku iela 1A
Tel. +371 67282122
P-PT. 08.00-22.00
S. 12.00-22.00
SV. 11.00-15.00 brančs