Pusdienas ir īpaša ēdienreize. Idelā kārtā tās darbojas kā enerģijas uzlādes lādiņš un pēc maltītes sajūties kā Duracell zaķītis. Bet var būt arī pretējs variants – ja maltīte bijusi smaga un pārsātināta, tad aktīvas darbošanās vietā vairāk gribas doties pasnaust. Patīkams atklājums gana ātrai un veselīgai maltītei ir EcoCatering pusdienotava Telpa, kurā no 12.00 līdz pat vakaram iespējams nobaudīt darbadienu branču.
Telpa jāmeklē Matīsa ielā 8 (pagalmā) – nogriezieties pa labi uzreiz aiz Veldzes plakāta un dodieties taisni līdz pakāpieniem. Labaja pusē redzēsiet velo darbnīcu, kurā, starp citu, var apvienot patīkamo ar lietderīgo – kamēr augšā pusdienojat, varat atdot riteni nelielā tehniskā apkopē. Dodoties tālāk, nebīstieties no mazliet apbružātās kāpņu telpas, labāk vērsiet acis uz dzīvespriecīgajām fotogrāfijām, kas pavada kāpienu augšup uz otro stāvu.
Pusdienošana šeit vēl pirms laika notika tieši tā kā liecina nosaukums – vienā telpā. Telpā, kas atgādina kaut ko starp mazliet bohēmisku viesistabu un vecmāmiņas verandu. Mīksti, puķaina auduma krēsli un baltiem galdautiem pārklāti galdi, brālīgi sarindojušies viens otram blakus. Improvizētos plauktos iesēdušās vīna pudeles un no daudzajām pavārgrāmatām pusdienojot var iedvesmoties vakariņām. Tieši šī mazliet jūtamā saspiestības sajūta atturēja doties uz Telpu vēlreiz, līdz uzzinājumu jaunumus.
Nu jau divas nedēļas Telpai ir īpaša pievienotā vērtība – āra terase. Tieši šis atklājums tagad mudina uz turieni doties biežāk. Uz terases īpaši patīkami pusdienot karstās dienās, jo te mājo atvēsinošs vējiņš, bet terases jumts glābj no saules svelmes. Turklāt, pateicoties šeit valdošajai nesteidzīgajai atmosfērai, līdzpaņemtais dators tā arī paliek neatvērts. No otras puses, jārēķinās, ka fonā visbiežāk dzirdēsiet mobīlo telefona zvanus, jo Telpas mērķis ir pabarot darbaļaudis.
Iekštelpā uz gara galda rindojas pusdienu bagātīgais piedāvājums. Man kā salātu mīļotājai, acis un garšas kārpiņas priecē patiešām daudzveidīgā izvēle. Lēcu, kuskusa, pupiņu, biešu un kazas siera, grūbu salāti, turklāt pagatavoti lieliskās proporcijās un galvenais – nejūtu eļļas pārbagātību, kas citviet ir krietni pabojājusi maltītes iespaidu.
Zinot EcoCatering zaļo virzienu, Telpā priecē tieši sezonālo produktu dominance. Un tas rada pārliecību, ka vēderā nonāk ekoloģiski tīri produkti, ko audzējuši vietējie zemnieki. Patīkami, ka pagatavotais ēdiens rosina nogaršot jaunas kombinācijas un iepazīt dažādu produktu saderību. Nenoliegšu, ka vairāku salātu receptes no Telpas esmu aizņēmusies un šad tad pagatavoju mājās no turpat Matīsa tirgū pirktajām sastāvdaļām.
Pamatēdienā sev piemērotāko atradīs gan gaļēdāji, gan vēģetārieši. Piemēram, vienkāršu, bet ļoti garšīgi pagatavotu pastu, tvaicētus dārzeņus, dažādas mērces. Teju par leģendu Telpā jau kļuvuši šefpavāra Riharda Fridenberga Kalniņa karamelizētie aveņu sīpoli – vienreiz nogaršosiet un tie rādīsies sapņos, goda vārds.
Desertā saldummīļi atradīs kaut ko īpaši savai gaumei. Varbūt tā būs biezpienmaize, kas atgādina bērnības garšu, bet varbūt ābolu kūka, kuras smarža jau vien liek norīt siekalas.
Galvenais, tāpat kā brančā brīvdienu rītos, arī darbadienu pusdienās nepārspīlēt ar ēdiena daudzumu. Izsalkums un vilinājums papildināt šķīvi vēl un vēl var novest pie tā, ka sēdēsiet ar pilnu vēdēru un domāsiet par gulēšanu. Tāpēc mans ieteikums pusdienojot Telpā, ir nogaršot mazliet no visa, bet neaizrauties, piemēram, ar maizi (kas gan šeit arī ir īpaši garda). Baudīt maltīti tā, lai gribas arī saldo un pēc tam enerģija uzkāpt uz riteņa un aizmīties atpakaļ līdz darbavietai.
Un vēl kāda svarīga lieta. Mans suns, itāļu levrete Stefano, ir uzticams līdzgaitnieks, kas teju katru rītu dodas kopā ar mani uz darbu, tātad arī pusdienot ejam kopā. Te nu Telpā viss ir vislabākajā kārtība – Stefano tiek sagaidīts kā sen neredzets ciemiņš un tiek pacienāts ar svaigu ūdeni. Suņumīļi Telpā ir gaidīti un tas priecē no sirds.
Darbadienu branča cena Ls 5, cenā iekļauts arī ūdens.
Piedāvājums spēkā no 12.00 līdz 22.00