Sajūtu paplāte
Rietumfrancijas reģions visā savā varenībā ir jāatklāj soli pa solim. Ar kārtīgu šķēli bagātīgā Normandijas kamambēra brokastīs, kas tik labi sader ar svaigas maizes riecienu un medu. Ar pļavu ziedu smaržas ieelpu. Ar pieskārienu vienai no miljardiem izskaloto gliemežvāku čaulām, ar kurām kā oļiem nosēta piekraste. Ar sveicienu okeānam, kad tas, putas kuldams, steidz atgriezties no bēguma. Ar malku sidra, ļaujot aukslējas kutināt ābolu dziras kraukšķiem. Ar lēnām pastaigām zvejnieku ciematos, kur degunā cērtas aļģu aromāts un viss jūras skarbums kā atvērtas grāmatas lapaspuses nolasāmas rūdīto vīru sejas rievās.
Sekojot piekrastei, Normandijas ainavas paveras spilgtāk par jebkura vecmeistara gleznu. Honfleur pilsētiņa ar krāsainajām laivām atgādina pastkarti, bet intuīcija nekļūdīgi saka, ka īstā Normandijas izjūta atnāk, dodoties tālāk gar krasta līniju.
Nelielā Port en Bessin-Huppain sagaida ar kaiju kliedzieniem, kas labāk par jebko signalizē par zvejas laivu atgriešanos krastā. Turpat uz krasta mola esošajā zivju tirgū viss labākais rīta loms uz paplātes – no fruits de mer pārbagātības teju noreibst galva! Jūras plate pieejama ikvienā restorānā, un grūti to nepasūtīt katru vakaru un vismaz divas stundas gandrīz ar ķirurga aizrautību nodoties velšu atbrīvošanai no čaulas. Nevajag baidīties nogaršot arī jūras gliemežus – sākumā ar nosvīdušu pieri, bet, tiklīdz amats, kā izķeksēt tos no čaulas, ir rokā, šo garšu nav iespējams aizmirst.
Esot šajā apkārtnē, neaizmirstama naktsmītnes izvēle būs La Chenevière Tās vēsture iesniedzas 18. gadsimtā – muiža mūsdienās pārtapusi par skaistu viesnīcu ar aristokrātisku dārzu, kurā neskaitāmās augu šķirnes ir ne mazāk interesantas kā botāniskā dārza bagātības.
Modes un okeāna vibrācija
Dodamies tālāk, bet tur – gluži kā karaliene no troņa piekrastes Granville pilsētiņa nolūkojas uz tālumā esošo Monmišela salu. Zemākā daļa ar promenādi, kurā sarindotas pārģērbšanās kabīnes, paver iespaidīgu skatu uz okeānu. Noīrētās kabīnes kalpo kā pēcpusdienas atpūtas stūrīši – katrs piekarina mīļākos aizkarus, atnes sauļošanās krēslus un nesteidzīgi bauda joie de vivre. Kāpiens pa klints trepēm uz augšu, un skatienam paveras majestātiskā modes metra Kristiāna Diora bērnības māja Les Rhumbs ar reibinoši smaržojošu rožu dārzu. Okeāns no šejienes ir vēl dramatiskāks, bet tas nav viss – mājā izveidotajās izstāžu istabās var apskatīt dizainera ikoniskos darinājumus. Les Rhumbs līdz pat 24. septembrim vērts apmeklēt unikālo Christian Dior izstādi.
Modes elpa visapkārt vibrē joprojām, Normandijai nepiestāv šorti un T-krekli, pat pludmales modei ir savs dreskods, turklāt leģendārais jūrnieku zilsvītrotais krekls šeit iegūst īpašu auru.
Pie īpašajiem Normandijas atradumiem noteikti izceļas burvīgā Chateau de Chantore. Unikālā 5 numuriņu naktsmītne pirms diviem gadiem atjaunotajā 18. gs. pilī ir kā ceļojums laikā. Pili ieskauj lekni zaļojošs parks, kurā čalo ūdenskritumi, bet plašajā pļavā ganās zirgi. Šeit ir viegli pazust laikā un telpā. Ļaujieties saimnieka Bernarda un viņa partnera rūpēm, baudot autentiski restaurēto interjeru un fantastisko gaisotni un nogaršojiet tepat darināto ābolu sidru. Brokastis, ko katru rītu sagatavo paši saimnieki un kas tiek servētas ar antikvāriem galda piederumiem, tiešām rada izjūtu, ka esat nokļuvuši sapnī. No kura arī nevajag mosties!
Kad Bretaņa aicina
Nebaidoties no mainīgajiem laikapstākļiem, tālākais maršruts ved uz ziemeļrietumiem – Bretaņu. Skarbo, skaisto un pamatīgo reģionu, kas glabā leģendas un nostāstus par nogrimušām pilsētām, kuras tagad simbolizē iespaidīgās klintis. Domājiet par plānajām pildītajām crepes, austeru kalniem un omāriem, sāļo jūras gaisu uz lūpām un vēju matos.
Cancale pilsētiņā ir jāēd daudz – tepat zvejotās mīdijas pusdienās, bet vakarā austeres, ķemmīšgliemenes, langustīni un karaliskās garneles. Nepamet izjūta, ka esi nokļuvis gastronomijas paradīzē. Un tas viss pašā krastā, noskatoties okeāna atnākšanu, kas paceļ smiltīs saguldītās laivas virs ūdens.
Atkal virzoties pa piekrastes ceļu, noteikti jāaizbrauc līdz Dinard pilsētiņai, kas 19. gs. nogalē kļuva par Francijas Rivjēras priekšteci – bagātie parīzieši šajās klintsradzēs sacentās uzbūvēto villu varenībā un krāšņumā. Tās joprojām kā mazliet iedomīgas aristokrātes no augšas noraugās atpūtniekos, ļaujot sevi apbrīnot un iedvesmoties no tā laika gara. Dinard līdz pat šodienai spējusi saglabāt savus īpašos vaibstus, un autentiska džeza laikmeta kino uzņemšanai te dekorācijas nebūtu jāizmanto. Atliek apsēsties pludmales kafejnīcā, pasūtīt tarte tatin un gaidīt okeāna atgriešanos.
Harsh and Beautiful Normandy
This legendary region in western France should be discovered step-by-step. With a hearty slice of rich local Camembert cheese (which goes so well with fresh bread and honey) for breakfast. With a deep breath of air from a flower-filled meadow. With a touch of one of the billion washed up shells that have covered the shores like pebbles. With humility towards the surging, churning ocean as the tide comes in. With a taste of cider that evokes the crisp crunch of apples. With long walks in fishing villages, where the salty aroma of seaweed greets your nose, and the harsh coastal life can be read on the faces of the local men.
Following the coast, be forewarned, that the landscapes of Normandy will impress themselves on your memory more intensely than any painting by an Old Master. The town of Honfleur and its colourful boats look like a picture postcard. But intiution unerringly says that the true sense of Normandy comes from going further along the coastline. Port-en-Bessin Huppain features seagulls that, better than anything, signal the return of the fishing boats to the coast. In the large fish and seafood market on the wharf, the best from the morning catch is offered – from the abundance of fruits de mer the head can almost start spinning.
A seafood platter is served in every restaurant, and it’s difficult to resist the urge to order one every evening, even though that means having to spend a couple of hours removing the seafood from its shells with the dedication of a surgeon. And definitely don’t be afraid of trying the sea snails – at first it’s difficult, but once you get the hang of getting them out of the shell, their taste is unforgettable. Being in this neighborhood, an unforgettable accommodation choice is La Chenevière, whose history dates to the 18th century – the manor has now become a beautiful hotel with an aristocratic garden, in which countless plant varieties are no less interesting than the richness of a botanical garden.
Going further, like a queen on her throne, the coastal town of Granville looks out across the water to the island monastery of Mont-Saint-Michel in the distance. The lower promenade, with lined-up dressing rooms, opens to a spectacular ocean view. The rentable dressing rooms provide a spot for holiday-makers to take an afternoon rest – here they hang up a favourite curtain, open their elegant beach chairs, and partake in joie de vivre. A climb up the stairs, and the view opens up to the magnificent fashion designer Christian Dior’s childhood home, called Les Rhumbs, with a wonderful fragrant rose garden. The view of the ocean from here is even more dramatic, but that’s not all – in the exhibition rooms set up in the house, the iconic works of the designer can be seen. In Normandy, the fashion mood still vibrates everywhere. Shorts and a t-shirt don’t go here, even the beaches have a specific dress code. The iconic blue and-white striped sailor’s shirt takes on a special air here.
The charming Chateau de Chantore definitely stands out among the special finds of Normandy. The unique 5-room hotel located in the XVIII century palace, renovated only two years ago, is like a trip in time. The palace is surrounded by a lush greenery park in which small waterfalls flow while horses feed on the vast meadow. It’s easy to get lost in time and space here. Put your trust in the owner, Bernard, and his partner as they see to your comfort and needs while you enjoy the authentic restored interior, fantastic atmosphere, and taste the apple cider brewed here. The breakfast table, which is prepared every morning by the owners themselves and served on antique dishes, really creates the feeling that you are in a dream. From which one does not need to wake up.
Without fear of the changing weather, the route further along leads to the northwest – Brittany (Bretagne). A harsh, beautiful, and vast region that holds tales and legends about sunken cities, which the spectacular cliffs now symbolize. Think of stuffed thin crepes, oyster mounds and lobsters, salty sea air on the lips, and wind in the hair.
You have to eat a lot in the small town of Cancale – mussels for lunch, but in the evening, oysters, quails, langoustines, and royal shrimp. Feeling like being in a gourmant’s paradise prevails. And all of this on the very shore, watching the arrival of the ocean lifting the boats lying in the sand. Again, following the coastal road, definitely drive out to Dinard, which at the end of the 19th century became the predecessor of the French Riviera – wealthy Parisians would compete with their majestic and splendid villas in the cliffs. Like slightly arrogant aristocrats, they overlook the vacationers from above, allowing to be admired and inspired by the spirit of their time. Dinard has been able to retain its unique features until today, and no set would be needed to capture an authentic jazz-era movie. Just sit down at a beach cafe, order tarte tatin, and wait for the ocean to return.