Labākās Burgundijas pērles

Iespaidu karuselis No pļavām, kuras kā krāsaini diapozitīvi pazib ceļā, braucējus ar izslietu galvu un ziņkāru skatienu pavada gaišās Šarolē govis. Nāsīs iesitas kūts smaržu virpulis, no pļautas zāles līdz nostāvējuša siera aromātam, liekot teju uz mēles gala jau sajust kraukšķīgas bagetes riecienu ar sviestu un minerāli augļaino burgundieti glāzē. Burgundija ir vieta, kur iepazīt lauku plašumus, izbaudīt nelielo ciematu … Lasīt tālāk!

Vīna un ēdiena sarunas Toskānā

Darba laiks tiek pieskaņots ēdienam un vīnam? Nekā neparasta – laipni lūgti Itālijā. Zemē, kur gastronomijas un vīna baudīšanas māksla ir attīstīta līdz perfekcijai, pievienojot labu devu dzīvesprieka un šķipsniņu nesteidzības, ļaujot ikvienam izgaršot labākās dzīves baudīšanas receptes. Pievienojiet vēl Toskānas sauli, un sapratīsiet, ka šeit varat piedzīvot itālisku iespaidu piepildītāko atvaļinājumu mūžā! Toskānas reģiona izdevīgā atrašanās vieta ļauj nepavadīt … Lasīt tālāk!

3

Kur apmesties Šampaņā un 10 šampanieša baušļi/ Anselme Selosse: 10 rules about champagne

les avises interjers

Anselms Seloss Viens no Šampaņas īpašākajiem vīndariem un kulta grower. Biodinamisko šampaniešu aizsācējs un iedrošinātājs veselai paauzei, kuru mēs tagad pazīstam kā grower champagne. Rada iespaidīgu šampanieti izmantojot Burgundijas metodes, lielākoties no chardonnay jeb Blanc de Blancs (pamēģiniet atrast viņa šampanieti un, iespējams, tas būs unikālākais šardonē, kādu savā dzīvē būsiet baudījuši), bet arī no pinot noir. Abas, kā zināms, … Lasīt tālāk!

Aleksa Kapī Cīrihe/ Alex Capus: My Zurich

Šveiciešu rakstnieka Alekss Kapī (Alex Campus) vizuālais tēls kalpo kā amata ilustrācija: izpūris matu erkulis un vilnas žakete, kuras kabatā noslēpta veclaicīga tintes pilspalva. Viņa enerģija un harisma jūtama arī jaunākā darba Leons un Luīze lapaspusēs, kur uz vēsturisko 20 gs. notikumu fona savijas divu cilvēku likteņi, radot vienu no spilgtākajiem mūsdienu literatūras pāriem. Ikdienā autors sastopams savā bērnības pilsētā … Lasīt tālāk!

2

Ieelpot jaunu gadu

Kopš vecā gada aizvadīšanas pagājis gandrīz mēnesis. Mēs katrs gadu mijā klusāk vai skaļāk visbiežāk sev apsolām daudzas apņemšanās – dzīvot piepildītāk, sportot vairāk, tvert mirkli vieglāk. Bet atliek tikai paskriet viltīgajam janvāra mēnesim, līdz šķiet, ka šīs apņemšanās pavilcis līdz virpulis un tās izelpotas no plaušām arā pārāk lielā stiegā. Tāpēc jo iedvesmojošāk bija atkal satikt Lauru Vanagu – … Lasīt tālāk!

Trīsstūris Slīteres Nacionālajā parkā jeb 56 km svaiga gaisa/ 2. daļa

Modinātājs zvana nežēlīgajos 7.30. Kā gribas vēl pasnaust, bet nevar – astoņos mūs jau gaidīs brokastis. Piespiežu sevi ieiet uzmundrinošā dušā un tad jau pēc apģērbšanās seko izaicinošākais mirklis – atkal iekāpt pārgājiena zābakos. “Auuuuu,” teju iegaudojos kā vilks. Potītes smeldz kā trakas un sapņo par vieglajām skriešanas kediņām. Bet nekā nebija, tās izmirktu vienā mirklī un kājas nosaltu kā … Lasīt tālāk!

Trīsstūris Slīteres Nacionālajā parkā jeb 56 km svaiga gaisa

Sestdiena iesākas ar miega aizlipušām acīm un mazu apjukumu. Kāpēc tik agri jāceļas? – galvā iešaujas pirmā doma, bet jau nākamajā mirklī lecam no siltajiem pēļiem ārā. Šodien priekšā došanās pārgājienā pa Slīteres mežiem un jūras piekrasti! Vakardien sagatavotās maizītes kārdinoši smaržo, termosā tiek ielieta fenheļa tēja un enerģijai paķeru līdz arī musli batoniņus. Kājās velkam pārgājienu zābakus, ģērbšanās savukārt … Lasīt tālāk!

7

Metāla varoņi

Reiz viņi bija jauni sirdīs, bērnišķīgi naivi vēl prāta, bet viņu dvēseles plosīja mīlestība. Nē, ne jau uz skuķiem, tas pats par sevi, bet gan uz kaut ko pamatīgāku, kas asinīm liek sakāpt galvā un pārējai pasaulē sašķīst lauskās, vismaz uz mirkli. Viņi bija matainie, autsaideri, kas cīnījās kaujās ar sevi, skrēja ar pierēm pret pašu uzceltām nedrošības sienām un … Lasīt tālāk!

3

Tētis un makšķerēšana

Ziemassvētkos tētim rakstīta vēstule par vienu no mūsu iemīļotākajiem kopīgajiem piedzīvojumiem manā bērnībā – makšķerēšanu.  Tētis atkal ņems līdzi zvejot! Vakarā tiek noslēgta svinīga vienošanās – es bez kurnēšanas celšos, tad tētis ņems mani līdz uz ezeru līdakās. Protams, kad tētis rausta plecu nežēlīgi agrajā rīta stundā, acis liekas kā pielipušas ar līmi, tik ļoti gribas palikt migā. Kad kaut … Lasīt tālāk!

6

Par īstu sviestu!

Domājot par sviestu, uz mēlēs sajūtu vecmāmiņas gatavoto ievārījuma maizi. Kārtīga baltmaizes rika, labi daudz sviesta un virsū zemeņu ievārijums. Vai šīs atmiņas ieguvušas tik patīkamu gastronomisku noskaņu, tikai tāpēc, ka našķu bija maz? Kāpēc šodienas acīm skatoties, ievārījuma maize toreiz likās kā delikatese? Pēc pārdomām nonācu pie īstā iemesla – sviestu vismaz uz divām desmitgadēm domās biju nepelnīti ierindojusi … Lasīt tālāk!